En eldorado av trädgårdsinspiration

För den som söker trädgårdsinspiration är ett besök i Peter och Monica Knutssons trädgård i Oxelösund ett måste. Belägen på en starkt kuperad villatomt, har denna trädgård förvandlats till en plats med många naturliga rum. Här kan du njuta av en stor variation av lökväxter, alpiner, stenpartiväxter, perenner, buskar och träd, särskilt städsegröna sorter. De stora samlingarna av växter som buxbom, järnek, Kalmia, Pieris och rhododendron gör trädgården sevärd året om.

Filminspelning med Peter Knutsson

Efter tips av en bekant fick jag kontaktuppgifter till Peter och efter vårt spontana möte hade jag en massa bra filmmaterial att skapa en porträttfilm av. Ingenting var förplanerat utan vi filmade på uppstuds och Peter guidade mig genom trädgården samtidigt som vi spelade in materialet. Ett toppen-upplägg för att skapa genuint och lekfullt innehåll!

Trädgård för alla säsonger

En av de mest imponerande aspekterna av denna trädgård är dess mångfald av städsegröna blad- och barrväxter. Tillsammans med ett par hundra dvärgbarrväxter skapar de en trädgård som är vacker och intressant under alla årstider. Detta är verkligen ett eldorado för trädgårdsentusiaster som vill ha inspiration till hur man kan använda städsegröna växter i sin egen trädgård.

Experimentella odlingsmetoder och design

Sedan mitten av 1980-talet har Peter och Monica experimenterat med olika odlingsmetoder för att skapa sin drömträdgård. De har använt sig av våtbäddar, upphöjda torvbäddar och odling i ren sand. Målet har alltid varit att skapa en trädgård med många rum på ett naturligt sätt. Med hjälp av sten och torv har de byggt upphöjda planteringar som rymmer både woodland och stenpartier.

En fridfull oas

Trädgården är designad för att erbjuda en känsla av lugn och harmoni. Små gräsytor, grus- och stenbelagda gångar samt en porlande bäck som leder till en damm med näckrosor bidrar till denna fridfulla atmosfär. Träd och buskar bildar ett grönt tak över trädgården, medan rododendron och magnolior tillsammans med olika perenner gör varje promenad genom trädgården till en spännande upptäcktsfärd.

Inspirationskällor och resor

Peter och Monica har hämtat mycket av sin trädgårdsinspiration från sina resor. De har besökt trädgårdar och botaniska trädgårdar i Polen, Tjeckien, Skottland, England och Tyskland. De har även beställt växter från Japan. Denna ständiga jakt på nya gröna fynd gör deras trädgård dynamisk och alltid i förändring.

Anpassning till klimatförändringar

De varmare somrarna har skapat nya utmaningar för trädgården. För att hjälpa växterna att trivas bättre har Peter och Monica byggt våtbäddar som fungerar som vattenmagasin, vilket hjälper växterna att behålla fuktigheten bättre under torra perioder. Trots bevattningsförbud i närliggande områden har Oxelösund klarat sig, men det varma vädret påverkar fortfarande växterna

 

Tillbaka till blogg

Eldorado av trädgårdsinspiration